Tanárképzés

Tanárképzés

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az ország legnagyobb pedagógusképző intézményeként nagy létszámban képez közismereti tanárképzésben hallgatókat. Az ELTE-n várhatóan csaknem 30 új tanárszakon indul a képzés.

A képzés kizárólag kétszakos formában végezhető. A szakok párosításában bizonyos szabályokat be kell tartani. Az „első” szakok egymással és a „második” szakokkal szabadon társíthatók, de a „második” szakok csak valamely „első” szakkal együtt választhatók. A szakmai tanárszakok csak a megfelelő MA végzettség után választhatók.

Az „első” tanárszakokon általános iskolai vagy középiskolai tanári végzettség szerezhető. A szakok első három évében mindkét területen ugyanazt tanulják a diákok, az általános iskolai és a középiskolai irányultság a negyedik évtől válik szét.

A képzés időtartama – az egyes szakoktól függően – 5 vagy 6 év. Az utolsó teljes egy év rezidens jellegű, egyéni iskolai gyakorlat, melynek keretében a tanárjelölt mentortanár folyamatos irányítása mellett és gyakorlatkísérő szemináriumok támogatásával egy teljes tanévet tölt egy iskolában, ahol a szaktárgyát tanítása mellett folyamatosan részt vesz az iskola mindennapi életében.

Bővebb információk a képzésről, ld. a Tanulmányi ügyek Tanárképzés oldalán!