Ritoók Magdáról termet nevezett el a Pszichológiai Intézet

2022.11.16.
Ritoók Magdáról termet nevezett el a Pszichológiai Intézet

Az ELTE PPK Tanácsadás és Iskolapszichológia Tanszékének áprilisban elhunyt oktatójáról az Izabella utcai épületének 101-es termét nevezték el. A november 8-i megemlékezésen a kar több oktatója is beszédet mondott, és bemutatták a Ritoók Magda munkásságát megidéző minikiállítást is. 

Dr. Ritoók Pálné dr. Ádám Magda, az ELTE PPK Pszichológiai Intézet volt oktatója, a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület létrehozója 86 éves korában hunyt el. Munkásságának egyik mérföldköve volt, hogy 1986-tól – Magyarországon úttörő módon – egyetemi tanácsadó szolgáltatást indított az ELTE-n, amely szakmai modellje lett a pszichológiai tanácsadó szolgáltatásoknak. Nevéhez fűződik az 1993-ban elindított tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzés is.

Emlékét ápolva az ELTE PPK oktatói termet neveztek el egykori kollégájukról a Pszichológiai Intézetben. A teremavató ünnepségen köszöntőt mondott Kende Anna intézetigazgató, majd Kaló Zsuzsa egyetemi docens méltatta Ritoók Magdának a Tanszék történetében betöltött szerepét. Egykori tanítványa, Risznyai Sándor a közös emlékeket idézte fel, az esemény zárásaként pedig Viszket Mónika egyetemi adjunktus bemutatta a teremben berendezett állandó kiállítást, ahol a Ritoók Magda munkásságához kapcsolódó ereklyéket – könyveket, konferenciaköteket és képességmérő eszközöket – lehet ezentúl megtekinteni.