Viselkedéses Orvoslás és Kutatási Hitelesség Kutatócsoport

A kutatócsoport célja a viselkedéses orvoslás és a metatudomány területén folytatott kutatás, és olyan módszertani innovációk előmozdítása melyek nagyobb kutatási rigort és reprodukálhatóságot eredményeznek.

A kutatócsoport elsősorban kutatást és módszertan fejlesztés végez. 

1) Egyrészt kutatásokat folytatunk a különböző pszichológiai intervenciók alkalmazásának hatékonyságáról az orvoslásban. (A hipnózisra és egyéb szuggesztív technikákra fókuszálva). Valamint vizsgáljuk az ezen viselkedéses intervenciók hatásai mögött álló pszichológiai, pszichofiziológiai és endokrin mechanizmusokat. Ezekkel a kutatásokkal célunk a viselkedéses orvoslásos módszerek hatékonyságának és személyre szabhatóságának javítása. 

2) Másrészt kutatásokat végzünk a tudományos folyamattal, a kutatók viselkedésével és a kutatási kultúrával kapcsolatban, különös tekintettel a kutatók és a tudományos tanulmányok hitelességére. Továbbá olyan módszertani újításokon dolgozunk, amelyek célja a kutatások és kutatási jelentések megbízhatóságának és hitelességének javítása. Ide tartoznak azok a módszerek is, amelyek lehetővé teszik a kutatások nagyobb mértékű standardizálást és automatizálását. Célunk továbbá olyan intervenciók kidolgozása, amelyek növelik a megbízható kutatások lefolytatásával kapcsolatos ismereteket, készségeket, és motivációt.

A kutatócsoport vezetője: Kekecs Zoltán

A kutatócsoport tagjai: 

  • Vizkievicz Vanda
  • Csikós Endre
  • Pietro Rizzo
  • Robert Johansson